IMG 7881webRon heeft zich gehaast voor onze afspraak. Hij komt net uit een overleg met veel politiek. Iets waar hij geen energie van krijgt. We strijken neer op het terras. Ron heeft ernaar uitgekeken. Hij wisselt graag met andere mensen uit over nieuwe thema’s. Al snel hebben we het over hoe werk en organisaties er in de toekomst uit zullen zien, het thema waarover we na de gitaarlessen die we samen volgden aan de praat raakten. Ron begint te tekenen op bierviltjes, het oude systeem en het nieuwe, ik vul aan. We hebben echt iets te pakken volgens Ron. Ik denk het ook en kijk daarbij naar wat dit zegt over hoogbewustzijn. De gedrevenheid, het snelle denken, het creëren, verbanden leggen, uitwisselen, samen bouwen, inzichten.. en vast nog veel meer. Ron vult aan: begrijpen, kennis toevoegen, patronen zien, dingen verbeteren en voor je zien, filosoferen over de toekomst, vooruit kijken, een holistische visie.

“Ik zie hele grote verbanden en voor mij is dat normaal.” Hij verwondert zich erover dat anderen dat niet zien. In hoogbewustzijn herkent hij ook het ‘niet echt opvallend zijn’, weinig vijanden hebben. Het verlangen naar wereldsheid. Het moeite hebben zijn ei helemaal kwijt te kunnen. Zijn hoogbewusten ook altijd hoogsensitief? Ron denkt van niet. Hij beschouwd zichzelf niet als hooggevoelig, vooral ook omdat hij iemand kent die dit in zijn ogen wel echt is. Ook is het belangrijk hoogbewustzijn niet te verwarren met zelfbewustzijn, aldus Ron. “Zelfbewustzijn gaat over jezelf goed kennen, hoogbewust over alles om je heen. Soms gaan die twee parallel op, maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn.”

Hoe anders hij denkt wordt steeds meer gewaardeerd in zijn werk. Zowel het zichzelf hiervan bewust worden, als het benoemen door een collega van zijn innovatieve kijk en kwaliteit om dingen te verbinden, gaven hem vertrouwen. Hij zoekt nu ook steeds meer de mensen om hem heen op die zijn talent herkennen. Hij rolt steeds vaker in bijzondere projecten, waarvoor hij gevraagd wordt door collega’s. Het gevoel dat er meer in hem zit dan er uitkomt is er nog steeds, met wel steeds meer momenten waarop hij zijn waarde kan ervaren. Hoogbewusten lijken wel een onzichtbare toegevoegde waarde te leveren, “Zoiets als een 12e man op het voetbalveld, een vliegende speler, zowel alles als niets”.

Ron doet graag nieuwe dingen om te blijven groeien. Uitwisselen zoals dit; “ik vind dit geweldig”. Soms heeft hij de angst dat nieuwe dingen doen een vlucht is, iets nieuws ondernemen en alles achter je laten. De uitdaging zit wat hem betreft in het doen. Daar lopen veel mensen in vast. Veel zien en ideeën hebben voor hoe het beter zou kunnen, maar waar begin je, wat ga je doen? Hoe geef je wat je voor je ziet vorm?