Skip to main content
Expeditie Hoogbewust

Het einde van Expeditie Hoogbewust

By 7 november 2014april 28th, 2021No Comments

Saskia BerghutWat een mooi avontuur was Expeditie Hoogbewust. Het is tijd voor een nieuw avontuur of eigenlijk een vervolg in nieuwe verschijningsvormen.

Na tweeënhalf jaar Expeditie Hoogbewust komen zinnen uit de interviews regelmatig bovendrijven. “Durven doen wat je te doen hebt” van Nils is misschien wel de krachtigste. Nu na precies 7 jaar zelfstandig ondernemerschap: een ontdekkingstocht naar ‘wat ik te doen heb’ en m’n talenten, is het tijd voor een volgende fase. Van vrijblijvend experimenteren en uitproberen naar ook een fundament leggen, of eigenlijk ‘laten worden’.

Ik ging op pad met de vraag hoe ik waardevolle contexten kon creëren voor hoogbewusten om volledig ‘te gaan doen wat ze te doen hebben’. “De juiste mensen tegenkomen”, vertelde Petra.
Als vormen voor ontmoeting en uitwisseling ontdekte ik tijdens de expeditie:

  • Basecamping, voor ‘nieuwe-paden-baners’, kamperen en uitwisselen met gelijkgestemden rond een vuur.
  • Cirkels, om online 9 maanden lang uit te wisselen met gelijkgestemden
  • Kerndag, een lege dag om je kern te voelen en te voeden
  • en nog heel pril: Nieuwtijdsschool, samen op avontuur voor ouders en kinderen

Én een plek: de Mommenhoeve. Het is de boerderij waar ik sinds 2010 woon, met enorme boomgaard, en is de basis aan het worden voor waardevolle ontmoetingen, verdieping én m’n uitvalsbasis voor expedities. Nel van de Berghut omschreef het heel krachtig“Zij is op expeditie. Eigenlijk altijd. Bij haar expedities staat niet de eindbestemming centraal, maar de reis. En niet de antwoorden, maar de vragen.“

Talenten die ik (her)ontdekte waren interviewen en schrijven. Wat was het heerlijk om vanuit nieuwsgierigheid allemaal bijzondere mensen te spreken en daar al schrijvend nog eens dieper in te duiken. Een bijkomend cadeau was dat er verschillende opdrachten op m’n pad kwamen om in projecten interviews te doen. Heel mooi hoe er op die manier ook inkomen op m’n pad kwam.

En nu
bloesemM’n ontdekkingstocht nu heet Nieuwetijdsschool. Al doende, observerend, interviewend en schrijvend reflecterend ontdek ik welke context bijdraagt aan de natuurlijke ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders en welke rol ik daarin speel. Daarbij ben ik aan het volgen wat zich aandient en aan het doen wat ik ‘al wel weet’, stap voor stap.

Heel erg bedankt voor jouw bijdrage aan Expeditie Hoogbewust in welke vorm dan ook!
M’n grootste dank gaat uit naar m’n zoon Sven die me terwijl hij in mijn buik zat uitnodigde een maand stil te zijn. Daaruit werd deze expeditie geboren.

Leave a Reply