Skip to main content
oude columns

draai het om: van binnen naar buiten

By 1 mei 2013april 28th, 2021No Comments

Een vriend mailde me net het volgende: “Je opmerking boeit me; Ben de hele dag in een ‘hadikdantoch?’-modus. Jij draait t om, interessant! Zo kun je t ook zien.” Het was zijn reactie op mijn bericht: “Gefeliciteerd met NIET doen! Je bent het daarmee zelf aan het creëren volgens mij, heel gaaf. Van binnen naar buiten i.p.v. van buiten naar binnen.” Er kwam voor hem een kans voor een baan voorbij waar hij over twijfelde. Hij wilde niet verhuizen wat moest voor deze baan. Door de vacature wist hij nu scherper wat hij wilde en was hij al aan de slag gegaan met het opzetten van een blog rondom zijn thema. Hij had het gevoel dat dit één van de weinige kansen was om te werken aan zijn thema en toch voelde het voor hem niet goed om het te doen.

Ik weet nog goed dat alle vacatures die ik na m’n afstuderen bekeek het allemaal net niet waren. Hoe kon ik nu aan iets beginnen waarvan ik wist dat het het niet helemaal was voor mij. Ik begreep echt niet hoe dat kon. Tot ik ontdekte dat ik er bewust voor kon kiezen om me op een bepaald vlak te ontwikkelen in een bepaalde baan. Zo ontwikkelde ik me als onderzoeker, docent, begeleider, adviseur, trainer, ontwikkelaar van trainingen en opleidingen in allerlei banen tot ik het gevoel had: en nu ga ik mijn ideale werk zelf creëren, door te doen, uit te proberen en te leren. Alleen dat proces al is geweldig om met jezelf aan te gaan, met vele uitdagingen en onverwachte verrassingen. Altijd kwamen er weer bijzondere mensen op m’n pad en durfde ik kleine en grote dromen te realiseren.

Door het om te draaien: wat wil je van binnen naar buiten i.p.v. wat is de beste optie van de mogelijkheden van buiten voor binnen. En dat realiseerde ik me net weer eens door de mail van een vriend.

Leave a Reply