LisetteLisette ontmoet ik voor het eerst op CoworkFriday in Deventer. Ze vraagt zich af hoe ze zich moet presenteren nu ze twee totaal verschillende dingen doet: webdesign én trainingen beelddenken en faalangst voor kinderen. Kan dat op één website? “Wat zou je doen als je 1 miljoen had?”, vraagt een andere coworker haar. “Een beelddenkcentrum oprichten”, antwoord ze zonder aarzelen.

Een paar weken later starten we daarmee ons gesprek bij het Centrum voor Jong Ondernemerschap in Zutphen, de plek van waaruit ze werkt. Lisette kwam via Twitter op de website van Expeditie Hoogbewust terecht en herkende zich meteen, vooral in het verhaal van Mareike. Ze stuurde een berichtje om mee te doen.

“Ik weet het dus”, zegt Lisette, terwijl ik haar herinner aan haar reactie op de vraag wat ze zou doen met 1 miljoen. Ze gaat meteen stralen. Een eigen beelddenkcentrum is wat ze echt graag wil. De aarzeling ontstaat elke keer weer. Ze is zo veelzijdigheid, kan zoveel en is snel verveeld. Ze pakt steeds nieuwe dingen op en leert het dan heel snel tot een bepaald niveau. “Maar ik vindt het dan niet lang genoeg leuk om er mijn specialisme van te maken, om er echt goed in te worden”, vertelt Lisette. En ze heeft al vaker gedacht: dit is het. “Zit daar niet steeds een stukje van de kern in?” vraag ik me hardop af.

Daarnaast voelt ze nu de noodzaak een draaiende onderneming op te zetten om van te kunnen leven. Geld verdienen met wat ze doet is nu belangrijk geworden. Haar deeltijdbaan houdt in januari op. Webdesign had ze echt afgezworen en toch is dat wat ze nu het meeste doet naast haar baan. Daar verdient ze het makkelijkst haar geld mee.

Ze is jaloers op mensen die groenteboer zijn: lekker helder wat je doet en je hoeft je energie dan niet zo te verdelen. Daarom is ze op zoek naar focus, zodat ze haar energie kan richten. Ze gelooft heel sterk dat daar waar je je op focust groeit. Nu voelt ze onrust. Dat gevoel komt voort uit het besef dat ze genoeg talenten in huis heeft om iets groot te maken. Haar unieke talent zit niet in webdesign. Ze voelt dat ze iets wil betekenen voor anderen, voor kinderen, hen begeleiden, daar zit haar talent. Vanuit haar Centrum van de Verbeelding.

Hoogbewustzijn is voor Lisette dat ze heel empathisch is. Ze leeft vanuit het gevoel van de ander. Als voorbeeld noemt ze dat toen haar op de gang werd verteld dat haar baan ophield, ze daar niet boos om kon worden. Ze snapte waarom de ander dat zo deed en legde zich daardoor neer bij de manier waarop er met haar om werd gegaan.

Soms heeft ze het gevoel dat ze boven de situatie hangt en niet verbonden is met haar omgeving. Ze heeft dan moeite haar eigenheid te vinden. Pas als ze uitgeteld is, dan weet ze wat ze moet doen: rust nemen. Stilte heeft ze nodig voor haar creativiteit. Ze gaat dan naar het bos, onder een boom zitten staren. Daar voelt ze zich het meest zichzelf, alleen in de natuur.