JeroenMet Jeroen wandel ik door de besneeuwde duinen bij Bloemendaal om het te hebben over zijn hoogbewustzijn. Al na een paar meter staat Jeroen stil om een foto te maken van het natuurschoon om ons heen. Stilstaan tijdens een wandeling maakt deze mooier, volgens Jeroen. Hij neemt dan meer bewust de omgeving in zich op.

Schoonheid heeft voor Jeroen een enorme kracht. Hij kan soms overvallen worden door de pure schoonheid van iets. Naast het genieten ervan ontstaat er dan een ‘lichte paniek’. Het is een moment van ‘super bewustzijn’ waarin hij totale verbondenheid ervaart en zijn dagelijkse uitdagingen en worstelingen opeens nergens meer over lijken te gaan.

Hoogbewustzijn is voor Jeroen het vermogen om verbonden te kunnen denken. Als hoogbewuste ben je je bewust van de verbondenheid van alles. Hij ontdekte als kind al snel dat alles wat je uitzendt je ook terugkrijgt. Vanaf toen ging hij meer bewust om met wat hij de wereld in stuurde. “Ik wil geen negativiteit de wereld in zenden”, zegt Jeroen. Waar je als hoogbegaafde beschikt over intelligentie, beschik je als hoogbewuste over wijsheid, meent Jeroen. Het gaat over weten, een weten wat groter is dan de informatie waarover je beschikt. Je kunt het op basis van informatie eigenlijk niet weten.

Naast anderen ondersteunen als trainer en coach, is creëren belangrijk voor Jeroen. Hij bouwt nu aan zijn ‘social self coaching’-app Harbr. Het is een online omgeving om in verbinding met anderen jezelf te ontwikkelen door bewust te werken aan je persoonlijke doelen. Hij komt er nu alleen nauwelijks aan toe door de IT-projecten waar hij zijn geld mee verdient. Dat is niet wat hij wil. Hij wil zich graag specialiseren. Hij is daarvoor op zoek naar zijn expertise, het unieke thema waarop hij vindbaar is.

Het is tijd voor een foto voor bij dit stuk, nu we het duinlandschap bijna uitwandelen. Jeroen vindt het vreselijk om op de foto te gaan. Hij is dan zo met zichzelf bezig en zich bewust van de processen die in hem spelen. Door te focussen op hoe ik de foto maak ontstaat er ontspanning. Er komt speelsheid bij hem naar boven en een grote glimlach. Iemand benoemde dat eens als een talent van hem. Hij vergeet dat wel eens, zegt hij, zijn speelsheid. Spelen geeft ontspanning. Dat ervoer hij laatst ook weer eens op een congres waar mensen werden aangesproken op hun speelsheid. Er ontstond meteen een andere sfeer, veel meer ontspannen en met veel meer verbinding.

Even stilstaan is belangrijk voor hem om zich meer bewust te zijn van zichzelf, net als het stilstaan tijdens een wandeling. Ook gesprekken zoals deze vandaag, helpen hem om weer naar de essentie te gaan. Het naar binnen en naar buiten gaan ervaart hij als een cyclisch proces net zoals in de natuur. Om in beweging te blijven heeft hij graag mensen om zich heen die hem prikkelen tot doen of iets voor hem doen.

Waar Jeroen naar verlangt? Heel graag zou hij meer lezen en schrijven. Door te lezen krijg je woorden voor wat je eigenlijk al weet. Die heeft iemand anders er aan kunnen geven. Dit draagt bij aan bewustzijn. Waarover hij wil lezen en schrijven? Over social self coaching. Zijn unieke thema?