Skip to main content
stille natuur

Kerndag – de stilte opzoeken

By 2 mei 2013november 24th, 2021No Comments

bloesemOnderweg op expeditie ontstaan allerlei vormen, zoals eerder de Focusweek en nu de Kerndag. De behoefte aan stilte en even niks doen werd in veel gesprekken benoemd en van de waarde ervan werd ik me de afgelopen maand nog meer bewust.

Bij Organisatie van de Toekomst startten we met een visualisatie in stilte waar iedereen heel dankbaar voor was. @Clasita schreef op Twitter: “Bij de #ovdt werd me vandaag weer duidelijk dat rust en stilte de basis zijn voor beweging.”
En op het DurftevragenFestival belandde ik in de stilte-ruimte van Mike Verbruggen, wat in 15 minuten mijn waarnemingsvermogen en verbinding met mezelf zo enorm versterkten. Bij anderen zag ik hetzelfde gebeuren. En dat door iets schijnbaar zo eenvoudigs als samen stil zijn.

Regelmatig organiseer ik voor mezelf een dag zonder afspraken en zonder telefoon en internet. Een lege dag waarop niks hoeft om te ontdekken wat er dan ontstaat. Een dag om te voelen en te voeden. Steeds weer ben ik verrast door wat het mij brengt. Hoeveel scherper ik weer weet waar ik mee bezig ben en wat ik daarin nu kan doen. En dat laat ik anderen ook graag ervaren.

Ben je benieuwd wat een kerndag jou brengt? En wil je die voor jezelf organiseren? Prik dan nu een dag in je agenda en houdt hem echt leeg. Op de dag zelf voel je waar je op dat moment behoefte aan hebt. Het helpt om de dag in stilte te beginnen, even echt te voelen waar je heel veel zin in hebt en dat te gaan doen, en weer te voelen en dat te doen en zo de hele dag door. Sluit de dag af door er op terug te kijken: wat gebeurde er? Wat heeft het je gebracht? Wat neem je mee?

Je kunt ook op 29 mei naar de Mommenhoeve komen om in een kleine groep een kerndag te ervaren. Ik weet als geen ander hoe lastig het is om een echt lege dag voor jezelf te organiseren. Ook ben ik nieuwsgierig naar het effect van in een kleine groep de leegte opzoeken. Versterk je elkaar in het ‘laten ontstaan’? En ontstaan er vanuit de kernen nieuwe verbindingen? Meer informatie en aanmelden voor de Kerndag op 29 mei.

Leave a Reply