kimWat is het fijn om Kim weer te zien. We hebben elkaar eigenlijk maar één keer echt gesproken, eventjes. De verbinding was er meteen, alsof we elkaar al jaren kenden. Haar openheid en puurheid fascineren mij. Veel bewondering heb ik voor haar oog voor talent en het echt ondersteunen en stimuleren daarvan. In een café in Utrecht ontmoeten we elkaar om het over hoogbewustzijn te hebben.

Kim komt net van een afspraak bij een klant. Samen met een compagnon heeft ze een paar maanden geleden haar derde bedrijf opgericht. We raken in gesprek over samenwerken en hoe lastig dat soms is. Hoe zorg je ervoor dat je echt beiden aan het roer staat? Echte gelijkwaardigheid is volgens Kim steeds positie wisselen. Dat kan razendsnel heen en weer gaan. Het gaat over volledig kwetsbaar durven zijn en het vertrouwen dat daar waardig mee om wordt gegaan. “Je kunt dan zo eerlijk naar jezelf zijn en over jezelf naar de ander, ook over je ‘schaduwen’”. Echt gelijkwaardig samenwerken is super ingewikkeld“, aldus Kim. “Het gaat in feite over compleet overzien wat jouw stuk is en je volledig bewust zijn van je invloed op het geheel.”

Dit bewust zijn ervaart Kim als een paradox. “Je bent tegelijkertijd het punt en kunt dat op afstand waarnemen.” Die dubbelheid vindt Kim fascinerend. Pure bewustzijn is voor haar oneindig. Het zit tijdelijk in een bepaalde vorm: een mensenlijf. En daarbij hoort voor haar verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je daden. Ze neemt graag de verantwoordelijk voor haar stuk. Haar zoektocht gaat over wat dat dan is: wat is van mij en wat is van de ander en bestaat er wel een mij? Haar antwoord op dat laatste is ja en nee.

Het inplannen van lege ruimte in haar agenda helpt haar om bij zichzelf te blijven, bij haar eigen gevoel, om van daaruit te doen wat zij te doen heeft. Leeg betekent dan dat ze helemaal zelf bepaalt wat ze gaat doen zonder interactie met anderen. Het inzicht dat ze niet altijd hoeft te reageren op anderen helpt haar ook. Het gebruik van WhatsApp bijvoorbeeld, maken jezelf verliezen makkelijker dan ooit. Het lijkt een nieuwe vaardigheid om de continue interactie met anderen te kunnen doorbreken door bijvoorbeeld even niet te reageren. Kim ontdekt al uitproberend wat hierin voor haar werkt.

Wat Kim nu te doen heeft, is mensen wakker maken. Haar missie is mensen te activeren: ‘ga jezelf laten zien, naar buiten met wat je hebt en laat daardoor positieve energie ontstaan’. Het is voorwerk voor haar uiteindelijke droom: het ontwikkelen van een nieuwe vorm van onderwijs. Dat is iets voor over ongeveer 10 jaar. Ze wil daar echt de tijd voor nemen en is daarin heel geduldig. “Je kunt maar één ding heel goed doen”, aldus Kim. Ze voelt dat het vanzelf gaat en alles op z’n plek zal vallen.