BasAls er iemand is van wie ik veel geleerd heb over bewustzijn is het Bas. De hoogste tijd voor een gesprek voor Expeditie Hoogbewust. Voor we het daar over kunnen hebben neemt Bas me mee zijn wereld in.

Bas wordt precies afgezet door zijn gezin op het moment dat ik kom aanlopen. Na hen begroet te hebben, onze jassen in zijn pandje: het GaveDingenDoen Hoofdkwartier, te hebben gelegd, staan we alweer buiten. Bas laat me een leeg winkelpand iets verderop in de straat zien waar klachten over zijn. Hij raakte in gesprek met de beheerder en kreeg zin er iets bijzonders van te maken. Een leeg winkelpand daar liet hij zijn creativiteit graag op los. Een winkel van karton wordt het nu, met muren van karton en erin allemaal producten van karton, die je terplekke online kunt bestellen. Het eerste product heeft hij al ingekocht: een voGELDhuisje.

En dat is slechts één van de dingen waar Bas nu mee bezig is. Weer binnen laat Bas me vol trots een organogram zien van GaveDingenDoen dat nu naast Nederland ook in Duitsland en China meerdere locaties heeft waar mensen in sessies elkaar helpen ‘gave dingen te doen’. “Aan ons de uitdaging om de mensen van al deze locaties te ondersteunen”, aldus Bas. Focussen probeert hij niet meer. Zijn nieuwe strategie is om de kansen die op zijn pad komen, zoals nu de winkel van karton, in de beperkte aandachtsspanne die hij heeft van de grond te krijgen. Hij zet er in korte tijd veel energie op, om het snel te hebben staan, zodat hij weer door kan naar het realiseren van een volgend idee.

Hoogbewust gaat voor Bas over dat je in de gaten hebt wat er gebeurt. “Vroeger was ik een kameleon”, vertelt hij. Hij stemde af op ieder individu. Daardoor was er als het ware geen Bas. Nu heeft hij een stukje van zichzelf gevonden, zijn kern, van waaruit hij met anderen verbindt. Zich daar bewust van zijn en wat er in interactie met anderen bij hem gebeurt, daar gaat bewustzijn voor hem over: Jezelf bewust ervaren in relatie tot anderen.

Als we het over hoogbewust hebben, komt labellen ter sprake. Bas was altijd wars van labeltjes. Labels worden volgens hem vaak misbruikt door er consequenties aan te hangen. Hij heeft sinds kort ontdekt dat een duiding, zoals hooggevoelig bijvoorbeeld, hem juist helpt om zichzelf beter te begrijpen. Het gaat niet om het label maar om hetcommuniceerbaar maken van een fenomeen waardoor mensen zichzelf beter leren kennen. Iets waar ik mee worstelde met de expeditie. Intuïtief voelde ik aan wat ik aan het doen was, alleen had ik geen woorden voor. Bas legt uit dat dit ook lastig is, omdat je voor wat je intuïtief doet een ander deel van je hersenen gebruikt. Hij tekent het even voor me. Bijzonder vind ik het om te ervaren dat iemand je begrijpt zonder er woorden aan te hoeven geven, alsof je alleen zonder woorden de essentie kunt communiceren.

Inmiddels is een andere ondernemer binnengekomen om met Bas te werken aan Straatgeheim, een initiatief om kinderen met kunstenaars straatkunst te laten maken, in de vorm van een festival. Het samen maken van straatkunst in de vorm van een minifestival was jaren geleden voor Bas het eerste gave ding dat hij deed. Het was het eerste idee wat hij echt uitvoerde, waardoor hij ontdekte dat hij zelf zijn leven vorm kon geven en niet langer aan de zijlijn hoefde te staan. Nu helpt hij anderen daarmee, naast het in de wereld zetten van zijn eigen gave dingen.