juliaMensen raken met muziek, dat is wat Julia doet. We ontmoeten elkaar in Amsterdam, terwijl ze een week over is uit Londen, de stad waar ze woont en werkt. In het vliegtuig op weg naar Nederland raakte ze in gesprek met een vriend van mij, die ons met elkaar in contact bracht. En zo ontmoet ik haar een paar dagen later in een café tegenover het Centraal Station.

Als ik binnenkom is Julia in gesprek over een goede naam voor haar bedrijf, want die heeft ze nu nodig. Vanuit haar bedrijf biedt ze intieme concerten bij mensen thuis aan. Ze combineert zo haar droom om uitvoerend musicus te zijn met geld verdienen. Sinds haar 6e maakt ze al muziek en ze koos voor cello toen ze haar nicht dit instrument zag spelen. Na het conservatorium in Den Haag deed ze haar master aan de Royal College of Music in Londen.

Na haar master wilde ze graag even iets doen waar ze niet goed in hoefde te zijn en omdat ze van koken hield koos ze voor de chefkok-opleiding aan ‘Le Cordon Blue’, een gerenommeerde plek.”Dat dan weer wel”, vertelt Julia lachend. Het presteren en iets heel goed willen doen zit in haar bloed. Het heeft haar geholpen één van de beste cellisten ter wereld te worden. Naast het presteren is improviseren belangrijk voor haar. Het is een manier om zichzelf te uiten zonder oordeel. Zomaar iets maken , zonder dat het ‘goed’ hoeft te zijn is voor haar ook zo belangrijk.

Nieuwe muziek hoeft ze niet te maken. “Ik ben creatief. Ik hoef geen pionier te zijn”, vertelt Julia. “Er is al zoveel wat heel erg mooi is in de klassieke muziek”. Elke keer haalt ze er weer iets nieuws uit, ziet ze het anders. “Het is soms toch net zo wijs om te genieten van wat er al is”, geeft ze me mee. Daarom zijn goede dingen ook onsterfelijk volgens haar.

Als we het over bewustzijn hebben, deelt Julia haar fascinatie voor het onderbewuste: “Dat er dingen gebeuren, zonder dat je bewuste ‘er aan gesleuteld heeft’ is zo mooi”. Als voorbeeld noemt ze fietsen. Dat gaat vanzelf, onbewust. Er zit een stuk vertrouwen in. Het onderbewuste is voor haar de verzameling van ervaringen die je in je bewuste hebt gehad en je vervolgens zonder nadenken gewoon doet. En dat dit vanzelf gaat vindt ze fascinerend. Het voelt voor haar als zweven waardoor je vrij bent.

Haar grote geluk schuilt in het balanceren tussen het serieuze, het presteren, en het zich wat makkelijker laten gaan. “Life is to important to be taken serious” is een belangrijke uitspraak voor haar. “Waarom moet het ergens over gaan?” vraagt ze zich hardop af. “Het moet over iets gaan, wat maakt niet uit, als het je maar fascineert en wakker houdt”, vult ze aan.

Daarnaast is het belangrijk voor haar om altijd te blijven ontdekken. Door steeds nieuwe ontdekkingen te doen, ook in de bestaande dingen, blijft ze zich ontwikkelen. Nu is dat haar bedrijf opzetten wat over 5 jaar staat. Haar missie is om veel mensen te laten ervaren hoe waardevol het is om muziek dichtbij te laten komen. “En daar niet te moeilijk over doen”, vertelt ze, “het niet te hoeven begrijpen met onze ratio als luisteraar”. Muziek raakt mensen op een diep niveau en dat laat Julia je graag ervaren.