ClaarHaar naam zegt het al, helder en groots. Dat is waar we na een uur wandelen door de herfstpracht van de Holterberg op uitkomen. Vooral dat laatste is spannend. Want als je grootse plannen hebt, jezelf helemaal laat zien, is de grootste angst vaak niet om te falen, maar juist om succesvol te zijn.

Hoogbewustzijn gaat voor Claar Grooten allereerst over bewust-zijn, je bewust zijn van jezelf. Ze gelooft er sterk in dat alles wat je aandacht geeft groeit. Met je aandacht geef je als het ware zelf je leven vorm. Naast het gefocust creëren is er het weten, je intuïtie, je hogere zelf, waarvoor je je andere, je rechterhersenhelft gebruikt. Claar vertrouwt steeds meer op haar intuïtie. Bijvoorbeeld net nog toen we elkaar niet konden vinden op straat, terwijl we beiden dezelfde straatnamen konden opnoemen. Ze realiseerde zich opeens dat ze Google-maps beter weg kon doen en wist welke kant ze op moest lopen om mij te vinden.

Eens in de zoveel tijd houdt Claar een grote schoonmaak, zoals nu. Ze gaat sap-vasten en maakt ruimte om allerlei zaken in zichzelf op te ruimen. Dit keer ontdekte ze dat het niet faalangst is dat haar remt, wat ze eerst dacht, maar juist de angst voor het succesvol zijn. Ze realiseerde zich dat ze graag wil opgaan in de massa. Zo ging ze opeens veel minder haar best doen tijdens haar studie toen ze een periode hele hoge cijfers haalde en daarmee opviel.

Met haar energie en helderheid valt ze ook op. Haar helderheid laat ze dan ook regelmatig thuis. Daar wordt ze niet altijd gelukkig van. We hebben het over de behoefte verbonden te zijn met anderen en de angst voor eenzaamheid bij het helemaal laten zien van jezelf. Claar ontmoet steeds meer gelijkgestemden en mensen waarbij ze helemaal zichzelf kan zijn.

Ook doet ze nu steeds meer met haar talenten, zoals het maken van zielentekeningen, waarin haar passie voor tekenen en helderheid samenkomen. Ook in haar deeltijd baan op een hoge school ontstaat steeds meer ruimte voor haar meer intuïtieve kant, zoals bij het coachen en begeleiden van studenten. “Het is goed om te voelen wat je echt wil”, zegt Claar, “Vervolgens te stoppen met de dingen die je niet meer wil. Dan is er daarna ruimte voor datgene wat je echt wil en komt het als vanzelf naar je toe.”

Ze werkt nu steeds meer voor zichzelf vanuit haar nieuwe onderneming SoulConnect. Daarin verbindt ze mensen met zichzelf en met elkaar om meer voor elkaar te krijgen. Op haar drieëndertigste is ze een ervaren trainer heeft ze zichzelf ooit ten doel gesteld, en daar gaat ze nog steeds voor.