bramDe expeditie begint voor Deventerse begrippen vroeg, om 9 uur, bij een lege Bagels & Beans waar ik met Bram ga ‘brainen’ over hoogbewustzijn, zoals hij het in zijn mailtje noemt. Tof dat deze slimme geest met me wil sparren en benieuwd ben ik ook naar hoe hij zelf zijn werk als hoogbewuste inricht.

Het gaat het al snel over de pipowagen die m’n vriend en ik de dag ervoor kochten. Volgens Bram een ideale trigger en marketinginstrument voor de expeditie. Ook denkt hij meteen mee over de inhoud, de valkuilen. Nieuw voor mij is het perspectief dat er ook mensen zijn die denken dat ze hoogbewust zijn, maar dit niet zijn. Hoe ik daarmee omga? Hoe het verschil laten zien in de documentaire? We komen al snel tot de conclusie dat het geen definitiekwestie moet worden. Maar wat dan wel? Er lijkt wel iets van een kader nodig te zijn, een soort checklist?

Voor Bram is hoogbewustzijn een combinatie van sociale intelligentie, emotionele intelligentie en intellectuele intelligentie. Als we het hebben over zijn hoogbewustzijn en wat voor hem belangrijk is in zijn werk, komen we bij de nieuwe kans waar hij voor staat. Hij is op dit moment in gesprek voor een nieuwe functie en wil deze zo vormgeven dat hij er helemaal voor kan gaan. Voor hem is het belangrijkste gesprekspunt hoe hij autonoom kan opereren. Formeel wil hij prima een baas hebben, in zijn werk wil hij zelf beslissingen kunnen nemen en verantwoordelijkheid dragen.

Steeds nieuwe dingen doen is voor Bram dé manier om te blijven groeien. Hoogbewustzijn betekent voor hem ook de drang om zich te blijven ontwikkelen. Daarom wil hij deze nieuwe uitdaging ook graag aangaan. En of het dan werkt of goed uitpakt ziet hij vervolgens wel weer. Als het niet werkt is het ook oké en gaat hij weer iets anders doen. Het is immers erg moeilijk te voorspellen hoe je je ergens gaat voelen. Het is een spannende stap van zelfstandig ondernemerschap naar werken voor een bedrijf. Een stap die hij graag wil zetten, omdat het voor hem belangrijker is om waarde toe te voegen dan een eigen bedrijf te hebben. Om eens in iets anders te investeren dan in zichzelf.