Skip to main content
avonturen

Oogst uit 2013

By 20 december 2013april 28th, 2021One Comment

Geïnspireerd door Linda Commandeur, kijk ik zo vlak voor de kerstvakantie eens terug op 2013. Wat heb ik allemaal mogen creëren en ervaren?

Voor Expeditie Hoogbewust vervolgde ik mijn ontdekkingstocht naar mensen die vooroplopen en voerde vele mooie gesprekken. Het bleef super om te ervaren wat er gebeurde door helemaal open een gesprek in te gaan en te ontdekken wat er dan ontstaat. Elk gesprek bracht weer iets nieuws en ook telkens weer een bijzondere verbinding. De verhalen staan op www.expeditiehoogbewust.nl.

pure-portretten-2013

Ook mocht ik weer vele pure portretten fotoshoots doen. Een aantal waren zo bijzonder dat we beiden het ‘helemaal jezelf zijn’ mochten ervaren, en wel in verbinding. Hierdoor besefte ik nog meer dat het me om de ervaring van de fotoshoot gaat. Bouke beschrijft dat in zijn reactie: “Echt tof dat er in de interactie iets gebeurde waardoor ik op een of andere manier helemaal oké was met mezelf laten zien.”

Op het Durftevragenfestival experimenteerde ik voor Expeditie Hoogbewust met de ‘pak-iets-doe-iets’-wand. Het was tof om te zien hoe snel mensen in beweging kwamen op wat ze echt wilden in dat moment. De wand als spiegel. Nog gaver was het om met zoveel gelijkgestemden bij elkaar te zijn, een ‘energie-explosie’.

kerndagHet idee voor de Kerndag ontstond om mensen mee te nemen in het ervaren van stilte en wat dat doet. Ik organiseerde er twee in het afgelopen jaar op de Mommenhoeve. De tweede keer ontstond als extra dimensie het bewust beleven van de seizoensovergang, deze keer van herfst naar winter. De stilte bracht mooie dingen. Ik ervoor hoe ik moeiteloos ‘mijn stroom’ kon volgen zonder hard te hoeven werken en zonder bewust te hoeven verbinden met anderen. De volgende Kerndag is aan het begin van de (energetische) lente op 5 februari en is volgeboekt.

Toen ik de uitnodiging voor de Inspiratieweek in de Berghut kreeg, voelde het alsof deze voor mij gemaakt was. Een week lang niks hoeven met bijzondere mensen om je heen om te kijken wat er dan ontstaat leek me fantastisch en dat was het ook. Nieuwe ontmoetingen, buiten zijn in de natuur, gezelligheid, alleen zijn, kampvuur, filosoferen over ‘de nieuwe tijd’ en heerlijk eten. De waarde van de week ervaar ik nog steeds, vooral in de verbindingen die ontstonden, vriendschappen.

me CWF2013 was ook het jaar van het stoppen met het maandelijks organiseren van CoworkFriday in Deventer. Geesje Philippi en ik boden 2,5 jaar lang coworkers een plek om te werken, te ontmoeten en elkaar te inspireren op steeds weer een nieuwe plek in de stad. Het was geweldig om nog één keer de kracht van het concept te ervaren, het CoworkFriday-verhaal te delen en af te sluiten met inspirerende Pecha Kucha presentaties van coworkers. En vanaf nu kan iedereen zijn eigen CoworkFriday organiseren, daar waar jij dat leuk vindt, met waar nodig hulp van ons.

In augustus zetten de eerste kampeerders een week lang hun tent op in de boomgaard van de Mommenhoeve. We kenden elkaar nauwelijks en vanaf dag één waren we vrienden. We wisselden ongeveer elke avond uit over de thema’s die ons bezighielden. Het concept Basecamping geboren en de energie kwam vrij om verder aan de slag te gaan met ons toilethok.

focusweek5bIn dezelfde week organiseerde ik een Focusweek voor iedereen die mee wilde ervaren hoe het is om je aandacht een week lang te richten op één ding. Samen met Linda, Harold, Evelien, Geesje en Diana was het een toffe en gezellige week waarbij iedereen op een andere manier stappen verder kwam.

We organiseerden met Organisatie van de Toekomst weer verschillende ontmoetingen, waaronder één waarbij we imker Albert Muller uitnodigden. We vroegen hem wat kunnen we als Organisatie van de Toekomst van bijen zouden kunnen leren. Wat indruk op me maakte was dat de bijensterfte voor een groot deel te danken is aan de mens, en wel door de drang van het proberen creëren van de meest productieve bij. De diversiteit droeg juist bij aan het overleven van de soort. De passie waarmee Albert zijn verhaal vertelde maakte het een supermiddag.

DSCN1940Tijdens de herfst-equinox keek ik samen met 8 anderen 24 uur naar de horizon op het Haagse Zuiderstrand. Wat ik ervoer was het avontuur van iets nieuws en onbekends doen, de rust en ruimte die 24 uur niks hoeven bracht, het natuurlijke ritme van in- en uitademde die de zee bracht, en het op mezelf zijn en toch verbonden met de medeavonturiers naast me. Het was extra leuk om hiervan ook een filmpje te maken, van wat initiatiefnemer Bruno van den Elshout dreef om dit neer te zette. Wat brengt het om nieuwe ervaringen op te zoeken? Bekijk het filmpje op de website van Expeditie Hoogbewust.

Basecamping#1Lars Rengersen en ik organiseerden in het najaar op de Mommenhoeve de eerste Basecamping. Bij een kampvuur wisselden we met andere vernieuwers/‘nieuwe paden baners’ uit over wat ons op dat moment bezig hield. We experimenteerden met een open werkvorm met slechts een talking-stick. De thema’s kwamen als vanzelf bovendrijven. Er ontstond kippensoep, verbinding, stilte en energie. Dit vraagt om meer verdieping en kampeerweer in 2014.

Samen met Linda Commandeur zette ik een workshop neer om een beleidsteam te begeleiden hun nieuwe rol binnen de organisatie op te pakken. We hielpen om zowel ieders persoonlijke rol binnen het team vorm te geven, als de gezamenlijke rol binnen de organisatie. Van reactief naar proactief. Van ‘consensus’ naar persoonlijke passie. Het was mooi om te ervaren dat het aanspreken van de intuïtie via een visualisatie verdieping, rust en verbinding bracht. Én dat de samenwerking met Linda als vanzelf liep, alsof we dit al jaren samen deden.

filmen schaapbultenIn korte tijd heb ik op initiatief van Bas Kloppenborg met een superteam een film gemaakt over de leerervaringen uit een groot, innovatief, technisch uitdagend project. De klant schrijft: “Jullie zijn erin geslaagd om authentiek vast te leggen hoe het Schaapbulten succes door samen te werken tot stand is gekomen.”

In de afgelopen twee maanden is het fysieke fundament voor m’n nieuwe werkplek en onze Basecamping gelegd: riolering, water, elektra, CV en deze week de betonvloer. In het nieuwe jaar kan daarop gebouwd worden! Het voelt krachtig om deze stevige basis te leggen.

En het grappige is dat ik bij het maken van zo’n overzicht altijd weer verrast ben over mezelf. Wat kwamen er veel bijzondere projecten en mensen op m’n pad! En dan is bovenstaande ook nog slechts een deel. Het gevoel wat overblijft is grote dankbaarheid.

Join the discussion One Comment

  • Linda schreef:

    Rust én energie. Dat voel ik bij het lezen van jouw jaaroverzicht. Wat een heerlijk jaar om op terug te kijken. Ook voor mij. Ik realiseer me dat ik veel van deze ervaringen samen met jou heb mogen ervaren. Dankjewel daarvoor. Nu genieten met Lars en Sven. Daarna weer een heel jaar voor ons met ruimte voor verdieping en vernieuwing. X

Leave a Reply