Skip to main content

Zelf-bedenk-pastasalade

Vaak komt creativiteit uit onverwachte hoek. En soms kun je je niet meer voorstellen hoe je leven eruit zag zonder deze spontane creatieve ingeving. Zo aten wij op een dag ‘zelf-bedenk-pastasalade’. Mijn man kon maar niet verzinnen wat hij zou koken van de ingrediënten die we in huis hadden. De avocado’s moesten op en nog wat ingrediënten wilden graag gegeten worden. Sommige leken hem minder lekker bij elkaar dan andere. Ook wist hij dat ik specifieke voorkeuren had voor smaak-combinaties en dat de kinderen juist weer andere dingen lekker vonden. Dit bracht hem op het eenvoudige en geweldige idee om alle ingrediënten apart in bakjes te doen, wat pasta te koken en al die bakjes op tafel te zetten. Hij doopte het gerecht tot ‘zelf-bedenk-pastasalade’.

Iedereen kon in zijn bakjes scheppen wat hij lekker vond. Ook kon je in meerdere rondes verschillende smaakcombinaties maken. Je kon zelf kiezen welke kruiden en hoeveel olie je erover deed. Het viel me op dat de kinderen niet of nauwelijks past opschepten en vooral smulden van alle groentes en het maken van hun eigen combinaties.

Sindsdien eten we dit, zeker in de zomer, bijna elke week wel. De ingrediënten bestaan vaak uit olijven, tomaat, komkommer, ei, sla, paprika, pesto, pompoenpitten, soms avocado, soms ansjovis, soms spinazie, net wat we in huis hebben op dat moment.

Via een vriendinnetje van de kinderen die een tijdje op maandags bij ons at, sloeg het recept over. Dat leidde bij hen thuis tot een nieuwe variant: zelf-bedenk-rijstsalade. Ook daarin kun je natuurlijk variëren: linzen, boekweit, bonen. Glutenvrij, koemelkvrij, vegan. En tover je eigen zelf-bedenk-salade op tafel.

zelf bedenk pastasalade eten

Leave a Reply