Skip to main content

En opeens is het fris buiten, is het gras ‘s avonds nat en lijkt de zomer voorbij. Dan realiseer ik me dat het alweer half augustus is en daarmee volgens Jaap Voigts “Leven en werken in het ritme van de seizoenen” de herfst begonnen. Een mooi moment om weer eens in dit boek te duiken om te lezen waar deze periode over gaat!

Ik zie in elk geval veel appels en peren om me heen plukrijp worden, dus iets met oogsten kan ik me voorstellen. De koude wind nodigt me uit om naar binnen te gaan en de houtkachel aan te maken en daar samen met anderen om heen te zitten. Of buiten samen een vuur te maken, zoals we zaterdagavond deden met onze kampeerders, toen het opeens een windstil was.

Qua werk voel ik onder andere veel zin om te schrijven, om te delen wat ik ontdek. En om al schrijvend te oogsten wat de afgelopen periode van verlof rondom de geboorte van ons tweede kindje me heeft gebracht. Daarnaast sta ik te popelen om de mooiste ideeën die boven kwamen drijven om te zetten in eerste stappen en ze daarmee daadwerkelijk te gaan realiseren.

Waar gaat deze tijd volgens Jaap Voigt over (fragmenten uit het boek)?

“De herfst (7 augustus – 6 november) is een tijd waarin het gaat over een combinatie van kracht en inkeer in jezelf. Het is de tijd van voorbereiding: een tijd waarin je je gereed maakt voor de winter, het seizoen van de vernieuwing.”
“In de zomer bewerkstelligt de tijd maximale groei, in de herfst bewerkstelligt hij rijpheid.”
“Het is de tijd om de balans op te maken en om na te denken over wat verworven is en daar lessen uit te trekken.”

Over de eerste maand van de herfst (7 augustus – 7 september) schrijft hij:

” Je kunt in deze periode heel natuurlijk en vanzelfsprekend handelen.”
Samenzijn met mensen, de sociale component in je leven, is nu van belang.”
“Breng in deze tijd orde aan in je leven en werk door voor ‘ademende’ structuren te zorgen. Dat doe je bijvoorbeeld door in de indeling van je agenda een overzicht te maken over het hele najaar. Maak duidelijke afspraken met anderen.”
“Al met al gaat het in deze periode over een vorm van doen en laten waaraan jouw menselijke waardigheid ten grondslag ligt.”

Dat gevoel van samen willen zijn met anderen herken ik. Ik dacht dat het door m’n periode van verlof kwam dat ik daar nu zin in had. Blijkbaar nodigt het seizoen daar ook toe uit! Het enerzijds natuurlijk en vanzelfsprekend handelen en anderzijds zorgen voor orde en structuren zouden elkaar tegen kunnen werken. Vanzelfsprekend handelen gaat voor mij over doen wat op dat moment goed voelt en juist zonder structuur. Je gaat eten wanneer je honger hebt, je gaat slapen als je moe bent enzovoorts. Structuren maak ik juist vaak voor de dingen die mij niet als vanzelf afgaan en toch belangrijk voor me zijn. De vraag die dit al schrijvend bij me oproept is: welke ‘ademende’ structuren zou ik kunnen maken die mijn natuurlijk handelen juist ondersteunen of zelfs versterken?

Aan het einde van het hoofdstuk over deze maand geeft Jaap Voigt nog enkele aandachtspunten mee:

  • “Leef zo vanzelfsprekend en natuurlijk mogelijk. Neem waar wat moeiteloos en als vanzelf gaat.” en “Sta open voor wat zich lijkt te willen gaan ontwikkelen.”

  • Basecamping#1“Het is een goede tijd om mensen te zien en in alle openheid uit te wisselen. Doe dat bij voorkeur in de buitenlucht, tijdens een wandeling of fietstochtje.”

  • “Vanuit de prioriteiten die je vorige maand duidelijk werden, maak je nu heel nauwkeurig een strakke organisatie en een daarbij passende, maar tegelijk levende structuur in je leven en werk. Maak die structuur ook duidelijk voor je omgeving.”

  • “Bewaar afstand tot inferieure anderen en slechte situaties.”

  • “Gedraag je in de wereld zo groot als je bent, neem je volle maat in.”

Een mooie tijd dus om m’n werkleven weer op te starten door ‘collega’s’ uit te nodigen voor een wandeling. Én een goed moment om nieuwe structuren te maken voor het als vanzelf realiseren van m’n ideeën, de Mommenhoeve verder ontwikkelen (verbouwen) en samenzijn met m’n gezin. Vorige week besloten we al om er elke zondagochtend samen op uit te gaan. Dat geeft veel ruimte om juist op andere momenten voor andere dingen te kiezen en te weten dat je elke week ook echt even helemaal samen bent. Ik ben nieuwsgierig naar welke ‘ademende’ structuren jouw natuurlijke doen en laten ondersteunen. Laat je het hieronder weten?

Leave a Reply