Skip to main content
Mommenhoeve

40 dagen Mommenhoeve – dag 18-19-20

By 27 februari 2015februari 18th, 2021No Comments

20-hout-brengen-tractorWat is eigenlijk het verhaal van de Mommenhoeve? Daar ben ik sinds Wim Huijser hier woensdag kwam binnenwandelen wel nieuwsgierig naar. Is het echt waar dat er een meneer Mommen heeft gewoond die het huis Mommenhoeve noemde? En wanneer dan? Wim maakte een boek over de eerste 50 klompenpaden in Nederland en liep langs de Mommenhoeve en werd nieuwsgierig. Hij keek op onze website, mailde ons en zo zat hij woensdag bij ons aan tafel. Zijn boek over klompenpaden, waar de Mommenhoeve in voorkomt, is af en nu werkt hij aan een boekje over de waarde van verhalen over landgoederen voor deze landgoederen. Een mooi cadeau om het verhaal van de plek mee te nemen in het bouwen aan de Mommenhoeve. Stap één is om te ontdekken of er bij ons in de buurt een historisch clubje zit, die volgens Wim overal bestaan, om via hen als eerste iets te weten te komen.

Notenkrakers
Wim bracht ons ook op het idee van een zorgboerderij waar hij zijn noten altijd heen bracht om ze te laten kraken om er vervolgens olie van te laten maken. Super handig!

Mooie bijeenkomsten in de natuur
Wat er nog meer op ons pad kwam deze dagen, was een berichtje van een collega-ondernemer die een mooi plekje in de natuur zoekt voor een workshop in juni. Een leuke vraag! Willen we als Mommenhoeve plek bieden aan workshops? Wat voor workshops en van wie? We faciliteren in elk geval graag mensen die mooie dingen doen.

20-wilgenschutting

Snoeien, vlechten en timmeren
We hebben ook nog wat gesnoeid en verder gewerkt aan de wilgenschutting. Het schilderen wat ik woensdag van plan was kon helaas niet doorgaan omdat die ochtend nog een stukje hout behandeld werd tegen boktor.
Vandaag heeft Lars de houten vensterbank erop gemaakt. De buurman kwam ook nog even langs met zijn trekker om het gesnoeide hout wat in hun tuin was beland, langs te brengen. Heel fijn!

 

20-vensterbankKrijtverf en leemstuccen
Op zoek naar een natuurlijke verf voor het houtwerk, ontdekte ik vandaag op de website van Groene Bouwmaterialen dat er eigenlijk voor elk bouwproduct wel een natuurlijk alternatief is. Het hout gaan we waarschijnlijk afwerken met krijtverf. De afgelopen dagen zijn we ook verder gaan zoeken naar leemstuccers in de buurt, aangezien de offerte van degene die we hadden gevonden op zich laat wachten en we aan de slag willen. Lars vond er twee in Deventer. Paul Pelgröm van Houtleem schrijft op zijn website:
“Houtleem werkt ook vaak mét haar klanten aan een project. Als jij het prettig vindt ‘zelf’ aan je huis te bouwen en te ervaren hoe leem werkt, dan lemen wij samen met jou. Het leuke is dan dat je samen bezig bent, de kosten lager houdt en ook nog met leem leert omgaan.” Dat klinkt wel als iets voor ons, en misschien voor nog wel meer mensen om ons heen.

Op de helft
En vandaag alweer dag 20, een bijzonder moment zo halverwege. Het verrast me vooral dat ik me steeds uitgeruster voel en meer in de ontspanning kom, meer slaap en er van alles onverwachts op ons pad komt. Voortgang in het uitvoerende bouwen lijkt steeds minder belangrijk te zijn.

Leave a Reply