Hoe om te gaan met een opdrachtgever die jouw ideeën om slimmer te werken niet adopteert en je hierdoor geen plezier meer hebt in je werk? Met Lars ontstaat hierover een gesprek, een gesprek over de rol van zijn hoogbewustzijn hierin en vooral over wat hij concreet kan doen om de samenwerking positief om te buigen.
Opeens valt het kwartje. Hij voelt zich misschien bedreigd, realiseert Lars zich. Bij ongeveer alles wat zijn opdrachtgever al jaren op dezelfde manier doet, heeft Lars wel een beter idee. Hij noemt de manier waarop zijn opdrachtgever werkt ‘niet van deze tijd’ en geeft aan op die manier niet te kunnen werken. Onbegrijpelijk vindt Lars het dat stapels papieren worden uitgeprint om er vervolgens één voor één met de hand door heen te gaan. Het is toch veel slimmer om formules te maken die zorgen dat de probleemgevallen boven komen drijven en je alleen deze gevallen hoeft te bekijken. En zo zijn er nog meer voorbeelden van verouderde manieren waarop hij moet werken van zijn opdrachtgever. Dat frustreert hem, vooral als deze manieren inefficiënt zijn.
Wat te doen? Voor Lars is het belangrijk dat hij vrijheid heeft; dat er overeenstemming is over het doel en hij vervolgens op zijn manier hieraan mag werken. We komen op de waarderende benadering als mogelijkheid om hiermee om te gaan. De kracht benoemen van dat wat de ander voorstelt en daarop voortbouwen met nieuwe ideeën en verbetersuggesties. Daar heeft hij zin in! Hij gaat er meteen mee aan de slag.
Een dag later ontvang ik van Lars het volgende bericht over hoe het uitpakte:
“Vandaag direct de proef op de som genomen en de waarderende benadering gekozen in e-mails, reacties op e-mails en suggesties om dingen anders te doen. Het lukte me om zaken waar ik me voorheen langer aan bleef ergeren te laten gebeuren en weer los te laten en zo in een positieve motivatie-spiraal aan het werk te zijn.
De waarderende benadering gaat verder dan complimenten geven of zeggen wat iemand goed doet. Het gaat er voor mij om dat je de kracht van de ander benut en daardoor ook je eigen kracht beter kwijt kunt. De belangrijkste opbrengst is misschien wel dat ik daardoor niet meer alleen een probleemeigenaar ben, ook al vind ik soms dat ik het moet kunnen, ik hoef niet alles alleen op te lossen. Juist door die waarderende benadering wordt ook de samenwerking versterkt.
Naast die benadering heeft ook het stukje uitzoomen me wel geholpen. Als je weet naar welk doel je samen toewerkt, hoef je misschien niet voor ieder stapje toestemming te vragen. Zo kan ik zelf op de manier werken zoals ik wil en lever ik vanuit daar een bijdrage aan het gezamenlijke doel.”