Skip to main content
avonturen

reisverslag van de focusweek

By 15 augustus 2013No Comments

focusweekVorige week streek ik met 5 anderen neer in Deventer om ieder onze aandacht een week lang te richten op één ding. Als ik aankom bij het mooie oude pand aan de IJssel zitten Evelien, Diana en Geesje op de stenen trap gezellig te kletsen. Linda schuift aan, Harold doet de deur voor ons open en vertelt over zijn plek waar we deze week te gast zijn: Aegte organisatieontwikkeling. Het focussen kan beginnen: We richten onze aandacht op onszelf en spreken naar elkaar uit waar we deze week op focussen en gaan aan de slag.

Voor Evelien kwam de week precies op het goede moment. Al jaren werkt ze aan een boek voor economiedocenten vol leuke inspirerende opdrachten voor in de klas en wil deze nu afmaken. De week begon voor haar al bij haar aanmelding. Alles wat ze al had liggen zocht ze bij elkaar en ze kocht een 2ehands laptop om deze week op te kunnen werken. Haar drive is erg inspirerend om te zien en biedt ‘een rots in de branding’ gedurende de week. Haar boek is aan het einde van de week bijna klaar.

Het maken van een boek is ook waar ik mijn aandacht op richt. Op een creatieve manier wil ik de interviews van expeditie hoogbewust bij elkaar brengen. De eerste dag ben ik onrustig. Ik moet focussen van mezelf en kom erachter dat ik mezelf onder druk zet om te doen wat ik me heb voorgenomen. Daardoor is de verbinding met m’n passie ervoor op de achtergrond geraakt. Op dag 2 herontdek ik het plezier van spelen met de interviews en het leuke van de uitdaging om ze te mixen tot een verhaal met behoud van de individuele stukken.

focusweek2De derde dag ontstaat nog veel meer ontspanning terwijl ik iemand een boek zie lezen op het terras. Ik besluit om op datzelfde terras een kop koffie te drinken onder een luifel in de regen. De haast is weg en het genieten van de focusweek is begonnen. Naast de eerste contouren van het boek ontstaat de facebook-pagina Nieuwtijds mama en werk ik aan de website van de Mommenhoeve. En wat focussen betreft ontdek ik dat het voor mij gaat op het richten van m’n aandacht op dat wat op dat moment energie geeft. M’n flow volgen zonder afspraken, telefoon en social media en lekker creëren. En dat zijn meerdere verschillende dingen gedurende de week. Het boek heeft tijd nodig om te rijpen voel ik.

Het meebewegen met m’n flow maakt dat er allerlei mooie momenten ontstaan met de mede-focussers. Linda kan ik helpen met een blik op haar vernieuwde website waar ze het grootste deel van de week aan werkt. Mooi om te zien hoe haar website weer klopt met wie ze nu is en wat ze nu doet, haar doel voor de week. Linda helpt mij door me te laten inzien dat mijn doorzettingsvermogen me ook kan belemmeren, zoals de eerste dagen gebeurde.

Ook Geesje werkt aan haar website. De pagina’s waar al maanden staat dat de tekst nog volgt, vult ze met haar verhaal en projecten. Geesje heeft een neus voor fijne plekjes in gebouwen en installeert zich beneden bij het open raam, waar ik de tweede dag met veel plezier aanschuif.

focusweek3Harold laat zijn gastheerrol deze week los en richt zich helemaal op wie hij is en wat hij wil. Ik raak met hem in gesprek over zijn talenten en de uitdagingen waar hij voor staat. Een mooie trigger om zijn authenticiteit te verdiepen is het schrijven van zijn verhaal voor de ‘Deventer Ondernemer van het Jaar’-verkiezing waarvoor hij genomineerd is. Harold helpt me scherp te krijgen dat ik stoei met de vraag of ik mijn eigen expeditie hoogbewust verhaal wel kan schrijven gebruikmakend van de verhalen van de mensen die ik geïnterviewd heb. Ja, dat is juist heel waardevol ontdek ik.

Ook Diana neemt een week de tijd voor zichzelf. Ze is benieuwd wie ze zou kunnen zijn als ondernemer en verkent dit. Als enige ‘in loondienst werkende’ tussen ondernemers raakt ze geïnspireerd voor het ondernemerschap. “Zo kan het ook”, ziet ze. Met een hele grote glimlach gaat ze komende week in gesprek met haar baas, op ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden binnen haar huidige werk.

Laura, die bij ons in de tuin kampeert  doet vanuit haar tent mee met de focusweek. Ze werkt een ritueel voor klanten van haar verloskundige praktijk uit dat ze al tijden in haar hoofd heeft. Het idee ontstaat om met haar edelstenen, een passie van haar, als verrassing langs te komen op de focusweek in Deventer. Haar missie is om te zorgen dat elke steen bij de juiste eigenaar terechtkomt. Als ze op dag 4 langskomt ontstaan er bijzondere ontmoetingen met Harold, Linda en Evelien, mét en zonder stenen.

focusweek5bEen andere verrassing is elke dag weer de lunch, die steeds door iemand anders wordt verzorgd. Geesje zet de eerste dag de toon met een overheerlijke salade, waarop vele heerlijke salades, zelfgemaakte dadeltaart en baklava volgen. Dat inspireert om de week af te sluiten met een picknick in het park aan de overkant van de IJssel.

Wat bracht de eerste focusweek voor de focusweek? Het fundament voor de week leg je aan het begin met elkaar. Een volgende focusweek neem ik uitgebreider de tijd om samen te starten, elkaar te leren kennen en voor ‘setting the scene’. Ook een keer meedoen?

 

Leave a Reply