Skip to main content

Het ontstaan van de NieuwjaarsEssenties

De eerste regels van mijn allereerste NieuwjaarsEssenties brief schreef ik op 11 januari 2018 in een strandtent op Schiermonnikoog met uitzicht op zee. Ik was geïnspireerd geraakt door de speech die Bruno van den Elshout in 2017 had geschreven voor de Nieuwjaarsspeech die hij samen met Ruimte voor Helden jaarlijks organiseert. Wat zou ik opschrijven in een nieuwjaarsbrief aan mezelf. Wat zou ik mezelf toewensen en kon dit echt alles zijn? Ik kreeg er een blij gevoel van en tegelijkertijd een soort zenuwachtig giegellachje. Alsof iets heel groots wensen eigenlijk niet mocht of dat die wensen toch niet uit konden komen. Terwijl ik begon met schrijven ontdekte ik al snel dat wat werkelijk belangrijk voor me was geen villa’s op een bounty-eilanden waren. Het waren eerder nieuwe ervaringen die ik graag wilde opdoen en nieuwe dingen die ik graag nog wilde leren. Ook kwamen er wensen opborrelen die ik al wat langer voor me uit had geschoven en er op de achtergrond al een tijdje waren. Na ongeveer twee weken had ik mijn eerste nieuwjaarsbrief klaar. Ik las hem aan mezelf voor en vroeg ook m’n man dit voor mij te doen. Dat kwam wel binnen. Het was alsof ik met deze brief mezelf toestemming gaf m’n mooiste leven te leven.

Door het jaar heen herinnerde ik me de brief op verschillende momenten en was ik meerdere malen overdonderd door de krachtige werking ervan. Er kwamen allerlei dingen op m’n pad, die ik door de brief herkende. Ook gaf het me een duwtje in de rug als ik overwoog iets niet zo groot of speciaal te maken, om er dan toch helemaal voor te gaan. Zo kwam in dat jaar m’n boek ‘Nieuwe paden banen’ er echt en voelde ik me overweldigd door het prachtige lanceringsfeest om dit te vieren. De brief had me enorm geholpen in de voorbereiding daarvan. Waar ik me moe voelde van de laatste loodjes van het afmaken van het boek, kon ik door de brief steeds teruggrijpen op hoe ik dat feest op zijn mooist voor me zag. En het werd nog mooier!

Deze kracht voelde zo bijzonder dat ik hem graag wilde delen. Zo ontstond in 2019 de allereerste NieuwjaarsEssenties dag, waar ik samen met 5 anderen een nieuwjaarsbrief schreef. In de ruimte van een dag lieten we de essenties naar boven komen, met hulp van de natuur die elke keer weer zo vrijgevig en duidelijk was in haar aanwijzingen. Daarvoor hadden we al bewust de stille periode tussen Kerst en Driekoningen waargenomen en het vorige jaar dankbaar met ieder een eigen ritueel afgesloten. Naast de natuur hielpen muziek, intuïtief schrijven, bewegen en meditatie om de energie in beweging te brengen, beperkende gedachten vrij te laten en naar de essenties te gaan. Het was ontroerend mooi om deze brieven aan onszelf voor te lezen rond een vuur terwijl de anderen aandachtig luisterden. Gedurende het jaar genoten we van wat er werkelijkheid aan het worden was en welke bochten ieders unieke pad nam.

82845721 10157820155128550 5613851353446088704 o

De werking van de nieuwjaarsessenties brief aan jezelf

Het stilstaan bij en opschrijven van wat je ten diepste verlangt is zo krachtig. Door ruimte te maken om echt even stil te staan bij wat je jezelf toewenst voor het nieuwe jaar duik je als het ware naar binnen op ontdekkingstocht naar wat er in je leeft en waar je werkelijk naar verlangt. Alleen dat al is een verademing voor je hart en je ziel. Je luistert naar de essenties in jou.

Door je wensen en verlangens voor het nieuwe jaar vervolgens op te schrijven en aan jezelf voor te dragen, zet je deze levenskracht in beweging. In energie is het er dan al. Deze quote van Einstein geeft de werking hiervan perfect weer:

Everything is energy and that’s all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics. – Einstein

Vervolgens draag je deze essenties met je mee door het jaar heen. Je zult situaties herkennen die je uitnodigen je essentie te leven. Je zult je meer bewust zijn van wat er werkelijk belangrijk voor je is en je minder laten afleiden door ‘ruis’.

De vorm vrij laten

Naast dat het heel krachtig kan werken om iets heel concreets op te schrijven, zoals ‘In 2022 komt nu echt die houten vloer in ons huis wat we al jaren zo graag willen’, kan het open laten van de vorm helpen om meer open benieuwd het nieuwe jaar in te stappen. De brief heeft dan minder de neiging als een soort prestatie of doelenlijst in je achterhoofd mee te reizen, waarbij je kunt slagen of falen. Het hele idee achter de brief is juist dat dingen als vanzelf naar je toekomen en je in contact blijft met jezelf, je hart, je innerlijke natuur en wat je werkelijk wenst herkent. En dus niet controle over het leven probeert uit te oefenen vanuit een maakbaarheidsgedachte.

Het gaat vooral over ruimte maken en toelaten, de overgave aan het leven zelf, jouw unieke leven en daar contact mee maken en houden. Als je de vorm open laat, kun je dat wat voor jou het allermooiste is op een nog mooiere manier in je leven vorm aan laten nemen. Zo had ik voor de houten vloer, die ik in 2019 ook echt in mijn brief had gezet en er in dat jaar ook kwam, ook iets op kunnen schrijven als ‘de ervaring om op een hele fijne, warme, lichte vloer te leven na jaren op een kille en donkere vloer’. Of nog breder: ‘een fijn, licht en warm thuis ervaren van waaruit ik leef’. Echter kan het concreet maken in de vorm ook juist enorm behulpzaam zijn. Ik sprak mijn wens tot een houten vloer uit en daardoor kreeg ik die aangeboden en door de brief wist ik dat ik op dat moment ‘ja’ moest zeggen.

De kracht van samen

Het kan heel spannend zijn om op ontdekkingstocht te gaan naar wat er werkelijk in je leeft. Velen van ons hebben afgeleerd om van binnenuit te leven en hun menselijke natuur te vertrouwen en leerden leven naar de verwachtingen vanuit de omgeving. Daarnaast kunnen beperkende gedachten en eerdere ervaringen ons hierin belemmeren. Het is dan heel fijn om te weten dat anderen hetzelfde aan het doen zijn, dat je samen bent, zoals ik dat ervaarde rond het vuur met de andere briefschrijvers om me heen, ieder haar unieke brief voorlezend, de emoties die dit vrijmaakte laten stromend.

Dit jaar nodigt me uit om iets gezamenlijks te doen wat sowieso door kan gaan. Ook voel ik de roep om uit te nodigen tot in je eigen licht gaan staan en dit uitstralen, ook als dit alleen is, misschien juist wel alleen, aan het begin van het jaar, vanuit jouw unieke menszijn. De lichtjes versterken elkaar, vinden elkaar en vormen een prachtig veld over de hele aarde heen. Hiervoor maakte ik Expeditie NieuwjaarsEssenties, dezelfde flow, ieder op zijn eigen favoriete plek, met de wens allemaal tegelijkertijd onze brief aan onszelf voor te lezen en de kracht van verbondenheid daarin te ervaren. Op vrijdag 21 januari 2022. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf meedoen, zonder begeleiding.

Leave a Reply