Skip to main content
Nieuwe paden banen

Start boekavontuur Nieuwe paden banen

By 1 november 2015juni 30th, 2023No Comments

‘Wat is avontuur voor mij?’, vraag ik me af nadat ik zojuist in een cafeetje in Deventer het boek Trekhaak gezocht van Tjerk de Ridder en Peter Bijl uitgelezen heb. ‘Een boek maken’, popt als antwoord in me op.

reisgenoten
‘Waarover gaat je boek?’, vraagt Marja me de volgende dag, terwijl we langs de IJssel wandelen. Ik heb haar nog maar net ontmoet en verteld over m’n ervaring de dag ervoor. ‚Over verhalen van mensen die nieuwe paden banen’, vertel ik. Marja blijkt redacteur te zijn en biedt spontaan aan de redactie van het boek te doen. Bijzonder voor iemand die ik nog maar een half uur ken. Opeens is dit boek ’geboren’, of in elk geval het avontuur om het te maken, de reis.

graspad langs de waterkant

Ik vertel er Bas, een bevriende collega, over aan de telefoon. Hij biedt aan kritische meelezer te zijn. Ook mailt hij me de gegevens van een pionier die ik zou kunnen interviewen: zijn broer. Hij schrijft erbij: ‚Doe wat je hart je ingeeft.’ En dat is precies waar mijn reis over gaat. M’n hart volgen, m’n nieuwsgierigheid achterna gaan.

eerste stappen
En nadat ik van Linda, een andere collega, een rake recensie in m’n mailbox ontvang voor een boek wat ik zou kunnen schrijven, kan ik er niet meer om heen: ik ben een boek aan het maken, en er zijn al drie mensen bij betrokken. Op naar de volgende stap. Die zet ik letterlijk: ik besluit wekelijks te gaan wandelen.

Al wandelend ontdek ik dat ik de volgende stappen al heel lang weet: in gesprek gaan met twee bijzondere vrouwen: Jooske, de vroedvrouw die bij de geboorte van ons tweede kindje was, en Jetske, initiatiefneemster van een bijzondere basisschool: de Ontdekkingsreis. Daar ben ik al tijden nieuwsgierig naar. Zij zijn voor mij het voorbeeld van vrouwen die nu de ‚nieuwe tijd’ creëren, binnen de huidige systemen van zorg en onderwijs. Ik wil graag hun verhalen opschrijven, om ervan te leren, en er anderen mee te inspireren.

Ik maak een globaal plan bij een startvuur en zeg ‘ja’ tegen dit onbekende avontuur.

Leave a Reply