Skip to main content
organisatie van de toekomst

nieuw organiseren, wat is dat?

By 27 juli 2010april 28th, 2021One Comment

Zojuist had ik een leuke ontmoeting met de nieuwe eigenaar van het domein nieuworganiseren.nl, dat ik een aantal jaren geleden registreerde om alles rondom het thema te verzamelen en een visie te ontwikkelen en te delen. Van de thema-weblog was het nog niet gekomen en m’n idee├źn, ervaringen, vragen en visies probeer ik via deze weblog te delen.

Het was bijzonder iemand te ontmoeten met een vergelijkbare visie op nieuwe manieren van organiseren en die op dezelfde naam kwam. Voor ik zijn boek ga lezen over het thema, zet ik hierbij op een rijtje wat volgens mij belangrijk is bij nieuw organiseren.

De term nieuw organiseren bedacht ik, omdat er volgens mij behoefte is aan een nieuwe manier van organiseren en een nieuwe vorm waarin mensen samenwerken, anders dan de organisaties zoals we die nu meestal tegenkomen. Een aantal kenmerken:

  • Vanuit waarden. Waarden die passen bij nieuw organiseren zijn: open, gelijkwaardigheid, persoonlijke ontwikkeling, eigenheid, verbinden, elkaar helpen, vertrouwen, duurzaam, passie & plezier
  • Congruentie is de kern: als groep je waarden uitdragen in alles. Het is daarmee logisch dat je op een bepaalde manier handelt, samenwerkt, communiceert, leert, ..
  • Nieuwe organisaties zijn tijdelijk: een groep mensen werkt aan een gezamenlijk doel, waarin de individuele ‘passies’ samenkomen. Na het al dan niet bereiken van het doel, gaat de groep uit elkaar en werkt ieder aan een nieuw project in nieuwe tijdelijke organisaties.
  • Er is veel ruimte om jezelf te leren kennen en te ontwikkelen.
  • Er is veel energie en waar deze weglekt wordt dit benoemd.

Ben benieuwd naar het boek en welke kenmerken ik na het lezen toe wil voegen.

Join the discussion One Comment

Leave a Reply