Geïnspireerd door een midweek kamperen op de Mommenhoeve, voel ik op zaterdagochtend een enorme behoefte aan ‘kwaliteit-tijd’ met mijn dochter Nora van ruim 2,5 jaar. Ik besluit haar vandaag te volgen en te kijken wat er dan gebeurt.

Allereerst wil ik erachter komen wat ze graag zou willen doen en ik besluit haar dat te vragen. Haar antwoord is volmondig ‘TREIN, ik wil met de trein’. Oké, we gaan dus met de trein vandaag. En omdat het regent buiten, zeg ik tegen haar: ‘doe je jas maar aan, dan stappen we in de auto en rijden we naar het station’. ‘NEE’, zegt ze, ‘ik wil niet met de auto, ik wil met de fiets’. Ik ben eigenlijk een mooi-weer-fietser, maar vandaag volg ik haar, dus stem ik in en we stappen in de regen op de fiets.

IFOLLOW9 I

Al snel begint ze te zingen en ik zing met haar mee. We hebben een super gezellige fietstocht naar het station. We stallen de fiets aan de achterkant van het station, waar ook de achteringang van de kinderboerderij is. Als Nora die ziet zegt ze: ,ik wil naar de kinderboerderij’. Even twijfel ik over wat ik zal doen. Zal ik haar volgen of niet. Na overleg beslissen we eerst met de trein te gaan en als we terugkomen en nog zin hebben, gaan we ook nog naar de kinderboerderij. Op station Dordrecht checken we in en nemen we de trein richting Den Haag. Ze vind het erg leuk in de trein. Ze kijkt door de raampjes en vertelt wat ze allemaal voorbij ziet komen. We stoppen bij verschillende stations. Bij Rotterdam CS vraag ik haar of ze uit wil stappen en dat vind ze goed. We stappen uit, gaan de roltrap af en komen in de grote hal, waar heel veel eetgelegenheden zijn. Ze zegt dat ze honger heeft. Eigenlijk had ik eten meegenomen, maar ik merk aan haar dat ze het juist leuk vind dat er van alles te koop is qua eten. Het lijkt me daarom leuk haar te laten kiezen wat ze wil eten en haar daarin te volgen. Zo lopen we binnen bij Burger King, AH to go, Pizzahut, La Place en Broodzaak. Als we daar allemaal geweest zijn wil ze terug naar AH to go. Daar stapt ze af op een zak met eierkoeken en ze wil ook appelsap, zegt ze. We gaan lekker in de hal zitten om te eten en te drinken. Als we klaar zijn, merk ik dat ik wat ongeduldig begin te worden en de trein weer terug naar Dordrecht wil pakken.

Nora heeft hele andere plannen en ik besluit haar nog steeds te volgen. We checken uit en lopen door de poortjes. We zijn nog steeds in de stationshal. In dit gedeelte hangt een hele grote lamp aan het plafond met allemaal kleine lampjes eraan die knipperen. Nora vindt de lamp prachtig en rent er onderdoor, en nog een keer en nog een keer en nog een keer. Ik ga een paar meter verderop zitten en kijk genietend naar haar. Af en toe komt ze even snel naar mij toe gerent om een kusje te geven of om te zeggen dat de lamp zo mooi is. Ook wil ze dat ik nog even meedoe en zo rennen we samen onder de lamp door heen en weer. Afgeleid door een duif in de stationshal waar ze achteraan gaat, lopen we richting de uitgang van het station en gaan we naar buiten.

IFOLLOW9 II

Er is een klein plantsoen gemaakt met een grasveldje. Inmiddels is het best lekker weer geworden en Nora wil even gaan liggen op het gras. Ook spelen we daar nog even. Helaas worden we verstoord door een ME bus en een paar minuten later komen de eerste voetbalsupporters langslopen. Ik besluit dat ik het volgen even stop en zeg dat we weer met de trein gaan. Ze reageert enthousiast en we stappen in de trein terug naar Dordrecht. Daar gaan we nog naar de kinderboerderij om vervolgens weer zingend op de fiets terug naar huis te gaan.

Samen zijn we ongeveer zeven uur op stap geweest. De tijd is omgevlogen.
Lieve Nora, bedankt dat ik een dag mee mocht in jouw wereld!

Drieske en Nora, I FOLLOW – verhaal 9