Skip to main content

Expeditie NieuwjaarsEssenties is een ontdekkingstocht naar je diepste essenties voor het nieuwe jaar en deze vangen in een brief aan jezelf. Een dag lang maak je ruimte om jouw essenties voor het nieuwe jaar naar boven te laten komen, ze op te schrijven en voor te dragen aan jezelf. De dag en de brief zijn een mogelijkheid om bewust stil te staan bij dat wat nu werkelijk belangrijk voor je is. Om voorbij de waan van de dag stil te staan bij jouw essentie, jouw natuur, dat wat jou jou maakt, als uniek onderdeel van het levende geheel. Met jouw hart als richtingaanwijzer.

Door het op te schrijven in de vorm van een brief aan jezelf, komt een krachtige energie vrij. Daarnaast is de brief een geweldig anker gedurende het jaar. Om van tijd tot tijd terug te lezen en om dingen op je pad uit te nodigen en gemakkelijker te herkennen en ontvangen.

Voorafgaand aan de dag maken we gebruik van de kracht van de winter. De stilste periode in het jaar is die tussen Kerst en Driekoningen. In die stille tijd is het gemakkelijker om contact te maken met de essenties van het leven en van jouw leven. Vanuit die stille donkere periode worden in januari als vanzelf de eerste kiemen voor een nieuw jaar zichtbaar. Zowel in de natuur om je heen als in jezelf, jouw natuur. Door er bewust op te letten ‘vang’ je als het ware jouw ‘dromen’ voor het nieuwe jaar. Met deze ingrediënten ga je op 19 januari op pad, de natuur in met jezelf, op jouw favoriete plek. Via meditaties en oefeningen die je via audio-berichtjes ontvangt diep je jouw essenties voor het nieuwe jaar op om ze op te kunnen schrijven in een nieuwjaarsbrief aan jezelf.

Het ontstaan

De NieuwjaarsEssenties ontstonden in 2018 op Schiermonnikoog. Daar schreef ik in een strandtent met uitzicht op zee de eerste zinnen van mijn allereerste NieuwjaarsEssentiesbrief. Ik was op het idee gekomen door de Nieuwjaarsspeech die Bruno van den Elshout elk jaar maakt en laat voordragen. Ik raakte nieuwsgierig naar de werking van jezelf voor het nieuwe jaar het allermooiste toewensen en dit concreet maken in een brief. Ik was overdonderd door de kracht ervan. Het gaf zo’n krachtig anker door het jaar heen en er kwam zoveel uit de brief ook echt op mijn pad. Het jaar erna begon ik met het bieden van een bedding voor anderen om dit te kunnen ervaren.

De NieuwjaarsEssenties expeditiedag

Op vrijdag 19 januari 2024 is de expeditiedag. Een andere dag daar omheen kan ook, als dat je beter uitkomt. Je geeft jezelf de hele dag om op een voor jou fijne en stille plek in de natuur jouw NieuwjaarsEssenties te ontdekken en op te schrijven.

‘s Ochtends volgen we onze voeten door deze natuur om de essenties op te diepen en ‘s middags schrijven we intuïtief de nieuwjaarsbrief aan onszelf. Aan het einde van de dag rond 16:30 lees je je NieuwjaarsEssenties aan jezelf voor.

Op een online kaart is zichtbaar waar iedereen de brief aan het schrijven en voordragen is. We zijn zowel zelf als verbonden met het veld van expeditiegenoten op avontuur.

Wat ontvang je & wanneer

Vanaf 20 december tot de expeditiedag op 19 januari ontvang je verschillende audioberichten en emails om je voor te bereiden op de expeditie:

  • Voor Kerst ontvang je het eerste audiobericht over het afronden van het oude jaar en het benutten van de ‘stille tijd’ tussen Kerst en Driekoningen. Het bericht sluit af met een meditatie om af te stemmen op wat daarin voor jou essentieel is.
  • Rond 7 januari ontvang je een tweede autobericht waarmee je terugblikt op de ‘stille tijd’ en met enkele schrijfoefeningen die je de komende dagen alvast ter voorbereiding kunt doen.
  • Uiterlijk 17 januari ontvang je drie audioberichten met meditaties en opdrachten voor tijdens de expeditie en om te ontdekken waar je op expeditie wilt gaan. Daarbij ontvang je een programma voor hoe je de dag kunt indelen, wanneer je welk bericht beluistert en hoe je een bijzonder ritueel maakt van het voordragen van de brief aan jezelf, passend bij jou.
  • Na afloop kun je je ervaringen delen, zowel met mij, als met een expeditiegenoot waar ik je aan verbindt als je daarvoor kiest.

Aanmelden

Ga jij ook (weer) mee op expeditie naar jouw nieuwjaarsessenties voor 2024? Aanmelden kan tot 22 december 20:24 uur via Expeditie NieuwjaarsEssenties 2024.

Af en toe luister ik nog naar de brief die ik tijdens de vorige editie schreef (en voor mezelf had ingesproken) en dan komt ook de magie van de expeditiedag weer naar boven: zo mooi hoe jij voor een bedding kan zorgen, op de dag zelf en in de aanloop ernaar toe. Je aanwijzingen in de audio’s zijn heel uitnodigend. Vanuit de stilte en het volgen van mijn voeten kwamen de woorden als vanzelf. Het voorlezen van de brief voelde zó krachtig en heeft van alles in beweging gezet het afgelopen jaar.

Jitte Evenhuis

Het gonst bij ons in huis vanaf november altijd al Nieuwjaars Essenties. Leuk... voor anderen die met Saskia meedoen dacht ik altijd. Of ik niet mee wilde doen? Een tijd lang dacht ik, hmmmm, niets voor mij.
Maar als ik wat dieper voelde vond ik het gewoon spannend. Geraakt door wat het Saskia zelf iedere keer bracht was ik geloof ik een beetje bang. Om eerlijk te zijn, ik was bang dat er te leuke dingen uit zouden komen en m'n leven/agenda voelde al vol.
Toen ik van mezelf gewoon heel vrijblijvend in het doosje van essenties van komend jaar mocht kijken durfde ik wel. Soms kan het leven dingen mooier voor je verzinnen dan je zelf kunt.
Het werd een heerlijke ervaring. Ik zakte in de stilte, maakte spontaan een groot vuur en zinnen kwamen als vanzelf naar boven. De twee die me op de dag van vandaag bij zijn gebleven zijn “Je zit er warmpjes bij” en “Kansen missen is niet erg”.
Die en andere inzichten hebben me het afgelopen jaar geholpen om patronen te doorbreken en dicht bij mezelf te blijven. Dat had ik niet willen missen. Aanrader dus!

Lars Rengersen

Saskia vertelde mij over de nieuwjaarsexpeditie die ze jaarlijks organiseert. Over hoe fijn het is om tijd te maken je jaar af te sluiten en een nieuw jaar te beginnen. Ik ben iemand die vaak erg druk is en geen tijd neemt om hierbij stil te staan. Maar dit jaar was anders, ik was gestopt met mijn werk en zoekende naar een nieuwe richting. Dus ik besloot mee te doen.
Het was heel bijzonder om een hele dag aan mijzelf te mogen besteden, en rond te lopen door een koud, besneeuwd bos en heidelandschap. Helemaal alleen, met Saskia tussendoor in mijn koptelefoon als begeleiding. Aan het begin van mijn tocht vond ik het spannend van de paden af te wijken, maar gaandeweg volgde ik steeds meer mijn voeten in plaats van mijn hoofd. Er kwamen veel emoties los wat ook wel spannend was buiten de veilige muren van mijn eigen huis. Maar juist daardoor kwam ik in contact met een stuk van mijzelf wat normaal niet veel ruimte krijgt en kon ik in een beweging mijn brief voor het komende jaar aan mijzelf schrijven. Af en toe als ik mij onzeker voel, of iets spannends moet doen lees ik de brief terug. Dit helpt mij te vertrouwen op mijzelf en mijn wensen voor dit jaar serieus te nemen.
Ik wil nu elk jaar meedoen, ongeacht hoeveel andere dingen mijn aandacht vragen!

Lotte Middelkoop