inspiratie

stroomgeld en whuffies

By 7 april 2009 One Comment

Omdat we Yinno volgens de nieuwste bij ons passende organisatieprincipes willen inrichten, zochten we ook naar een nieuwe manier van omgaan met geld. In gesprek met Igor Byttebier kwamen we op wederzijds krediet als mogelijke vorm. Binnen Yinno kunnen we elkaar Yinno’s geven als blijk van waardering voor de toegevoegde waarde die iemand levert. Je kunt alleen op persoonlijke titel Yinno’s geven, waarbij het aantal Yinno’s van jouw tegoed wordt afgeschreven en bij degene aan wie je ze geeft bijgeschreven.

Zo hebben Frederieke en ik onze eerste Yinno’s uitgegeven aan onze deep smart Saskia. We gaven haar ieder 150 Yinno’s voor haar coaching. Ja, hoe bepaal je de waarde in Yinno’s? Geen flauw idee. We zullen de volgende Yinno’s die we uitgeven vergelijken met de toegevoegde waarde die Saskia leverde. Dan ontstaat uiteindelijk een gevoel voor wat een Yinno waard is.

Stroomgeld is daarbij de achterliggende gedachte. De Yinno’s worden dan ook elke maand 10% minder waard.
Tara Hunt introduceert de ‘whuffie’: “While money is part of the market economy, whuffie is part of the gift economy, it acts kind of opposite, the more you give away, the more whuffie you gain”.

Haar boek komt deze maand uit. Met dank aan KeeZ voor de tip!

admin

Author admin

More posts by admin

Join the discussion One Comment

  • Hoi Saskia, bij stroomgeld behoudt het geld zijn waarde! Het geld wordt dus niet minder waard. Wat er gebeurt met stroomgeld is dat een percentage van je tegoed in de eersthogere pot stroomt. Met dat geld kunnen zaken van algemeen belang voor die eersthogere gemeenschap gerealiseerd worden. Succes en plezier, Martien.

Leave a Reply