nieuwe paden banen

Ronald faciliteert een menselijke samenleving

By 8 november 2016 No Comments


Met Ronald wandel ik door de bossen van Zeist. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal. Hoe zette hij Seats2Meet op? Toen ik 9 jaar geleden voor mezelf begon was het dé plek die ondersteunde hoe ik wilde werken, samen met anderen, een plek die begreep waar het werken naartoe zou gaan, zo voelde het.

Het Seats2Meet van nu begon met een traditionele vergaderlocatie en het opmerken van grote veranderingen bij de grootste klanten daarvan. Samen met zijn collega’s experimenteerde Ronald met huiskamer-vergaderen: kleinere groepen in ruimtes met een huiselijke sfeer. Dat werkte niet. Kort daarna begon hij in 2007 samen met zijn compagnon Seats2Meet. Ze maakten kleinere hippe ruimtes om te ontmoeten en een grote tafel waar flexwerkers konden zitten. Die konden dan gratis meelunchen, omdat er altijd wel iets over was.

Dit was zo succesvol dat er binnen de kortste keren meer dan 100 flexwerkers zaten, die ook meelunchten. Je kunt dan mensen laten betalen voor hun lunch, een idee vanuit de oude economie. Je kunt ook naar het ‘probleem’ kijken door de ogen van de nieuwe economie. Met deze ogen zagen ze dat deze flexwerkers contact met elkaar maakten en elkaar verder hielpen. Dit wilden ze graag verder faciliteren! Ze bouwden een systeem om het netwerk wat ontstond te ondersteunen. Deze mensen startten bedrijven en maakten later ook gebruik van de vergaderzalen. Ook was het aantrekkelijk voor grote bedrijven om op zo’n bijzondere plek te vergaderen. Zij vonden het heel interessant om deze nieuwe groep creatieve professionals te zien werken, in een voor hen nieuwe wereld.

Met het ondersteunen van deze flexwerkers draagt Ronald bij aan allerlei initiatieven die de samenleving menselijker maken. Dat is waar zijn hart naar uit gaat. Dat mensen weer als mensen met elkaar omgaan en er een einde komt aan de mens die als een machine een handtekening ergens onder zet vanuit een procedure, zonder zijn menszijn daarin mee te nemen. Precies zoals hij zelf het voorbeeld daarvan is.

‘In Nederland zijn we misschien een grote speler, maar wereldwijd stellen we niks voor’, vertelt Ronald. Zijn uitdaging is nu om de wereld over te gaan met zijn concept en gedachtegoed. Hij wil de netwerken van onderaf laten ontstaan en zich niet op de ‚oude’ manier laten ‚opkopen’. Dit vraagt om geduld en om op allerlei plekken zijn verhaal te vertellen.

Ronalds advies aan pioniers is: ‘Laat je niet afleiden. En als er weerstand komt, probeer er dan omheen te gaan. Je hoeft niet door de weerstand heen.’

admin

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply