In nrc.next vertelt kinderboekenschrijfster Anna Woltz (26) hoe ze geïnspireerd blijft. Ze geeft aan lange lege dagen nodig te hebben om inspiratie te krijgen. “Dagen waarop ik een beetje met mijn ziel onder mijn arm rondloop. Dan ga ik wandelen, dat zet mijn hersens in een hogere versnelling. .. Ergens waar weinig mensen zijn. Want ik ben dan namelijk zo druk aan het verzinnen dat ik allerlei vreemde gezichtsuitdrukkingen krijg.” 

Wie heeft er tegenwoordig lange lege dagen? Ik hoor mensen om me heen het alleen maar druk hebben. Hoe kun je lange dagen creëren? Ik vind dit lastig. Ook merk ik dat leegte mij veel creativiteit oplevert. De ideeën lijken dan als vanzelf naar boven te komen.
Als iemand vraagt of je op een bepaalde dag een afspraak zou kunnen maken op een voor jou bewust lege dag, lukt het dan om te zeggen dat je niet kunt? Er zijn ook zo veel leuke dingen te doen. Bij een leuke uitnodiging denk ik niet snel “nee ik ga niet, want ik heb zoveel zin in leegte”.  Wel heb ik zin in creativiteit en ruimte, ruimte ook in tijd, ruimte om te doen waar je op dat moment zin in hebt. Vernieuwen begint met lange lege dagen. Laten we die eens gaan creëren! Begint dat misschien met niet meer vragen naar wat iemand allemaal gedaan heeft of vertellen wat jij allemaal gedaan hebt?

Leave a Reply