passions of people

gesprekken over passie in het Vondelpark

By 17 augustus 2005 No Comments

Op zoek naar wat passie nu precies is, wat passies van mensen zijn, wat mensen verstaan onder een passie en hoe ze het ervaren, gaan we, Marloes Koning en ik,  in het Vondelpark met mensen in gesprek. 

Om 18:15 uur kijken we al een tijdje naar een skater die zeer kundig zig-zagt om een rij pionnetjes. We willen hem graag aanspraken, maar hij gaat steeds weer en weer en weer. Uiteindelijk gaat hij toch even naar zijn vrienden die langs de kant in het gras zitten (ook skaters). De groep bestaat uit 5 mannen en 1 vrouw van tussen de 20 en 35 (gokje). We vragen de jongeman die zo ´gebiologeerd´ aan het skaten was of we hem een aantal vragen mogen stellen in het kader van ons onderzoek naar de passies van mensen. “Dit is niet mijn passie”, geeft de skater aan. “Wat is dan wel je passie?”, vragen wij. Hij geeft aan dat hij geen passie heeft. Wel vindt hij dit, het skaten, het allerleukste om te doen, maar volgens hem kun je dit geen passie noemen, passie is iets groters.

Een stukje verderop staan twee jongemannen te jongleren, de een met kegels en de ander met ballen. We spreken een van de heren aan en leggen uit dat we een onderzoek doen naar de passies van mensen. Op de vraag: “Wat vind je hier zo leuk aan?” geeft de jongeman die Pools blijkt te zijn aan dat hij dat moeilijk vindt om in het Engels te omschrijven. “Mijn hersenen kunnen even uitrusten, het maakt mijn hoofd leeg”. “Een ´blank mind´?”. Ja, dat is het. Hij gaat jongleren tussen het studeren door en doet dat ongeveer 4 tot 5 keer per week sinds een maand of 5. De andere jongleur heeft hetzelfde gevoel. Hij voegt toe dat jongleren voor hem ook een sociale functie heeft. Je maakt gemakkelijk contact met mensen die ook aan het jongleren zijn, het zijn meteen vrienden, je vormt samen een groep.

Leave a Reply