organisatie van de toekomst

mensen in organisaties

By 25 augustus 2010 No Comments

Wat de auteurs van het boek Nieuw Organiseren van bureau Nieuw Organiseren mooi hebben opgeschreven is hoe je naar mensen in organisaties kunt kijken. Al sinds het afronden van mijn studie in 2002 verwonder ik me erover hoe veel toppen van organisaties naar ‘hun’ medewerkers of werknemers kijken. Tijdens mijn studie Bedrijfskunde leerde ik hoe je ervoor zorgt dat je medewerkers in het behalen van het doel van je organisatie passen. Je stelt op wat je nodig hebt om het doel te bereiken en zoekt daar de best passende kandidaat bij, zodat je je doel bereikt (meestal winst maken). Mensen bleken zelfs een stoorfactor te zijn als je je processen efficiënter in wilde richten, ze maakten fouten en deden niet precies wat je berekend had. Dit leek me een heel vreemde manier om naar mensen in organisaties te kijken, vooral omdat in mijn ogen een organisatie een groep mensen is, die gezamenlijk iets willen bereiken en daar samen aan werken.

In het boek schrijven Harro, Peter en Jan dat Nieuw Organiseren niet uitgaat van mensen als human resources en ook niet van mensen als medewerkers: “De mede-werker moet mee-werken aan de doelstelling van de ontwerper en wordt (bij)gestuurd door (het ontwerp van) zijn meerdere”. … “Als je het hebt over organiseren, heb je het over organiseren van mensen met hun eigen unieke motivatie, waarden en mogelijkheden. Nieuw organiseren is het zodanig verbinden van mensen dat ambities en doelen in samenwerking worden gehaald.” (Labrujere, Roemaat en De Jonge, 2010)

Die ambities en doelen zijn wat mij betreft de dromen van de mensen waaruit de organisatie bestaat. Vragen die bij me opkomen over hoe nieuw organiseren eruit ziet:

  • wat is de rol van de ontwerper?
  • als je in een team werkt, hoe ga je om met eigenaarschap? ik merk zelf dat er vaak één iemand is die het voor zich ziet, de visie heeft, een droom heeft en daarmee de kar trekt.
  • wat maakt een organisatie een organisatie? een groep mensen die gezamenlijk aan een doel werken, zou ik zeggen. Kan je dan ook heel tijdelijk onderdeel zijn van deze organisatie als je een korte bijdrage levert?

Leave a Reply