generatieleren

een overdosis enthousiasme

By 29 januari 2010 2 Comments

Gisteravond leerde ik iets nieuws. Al een tijdje ben ik met het thema generaties bezig en probeer ik te ontdekken hoe en waarmee ik met meer ervaren generaties kan verbinden, omdat ik vaak het gevoel heb dat we op een andere golflengte zitten ofzo. Gisteren tijdens het bedenken van een evenement voor de alumnivereniging gaf een man zo oud als m’n vader heel mooi aan waar voor hem de ‘disconnect’ door ontstond. Hij afhaakte af door  mijn enorme enthousiasme. “Je bent te enthousiast”, zei hij. Daardoor kwam wat ik vertelde op hem over als een hype. Hij vertelde me dat hij al zoveel nieuwe ideeën en initiatieven langs heeft zien komen die uiteindelijk niet bleken te werken.

Maar natuurlijk heeft deze ervaren meneer al heel veel gezien en zijn leven, pling, er ging een lampje bij me branden. Hij gaf me de tip ietsje meer relativering in te brengen. Mooi en ik maar denken dat ik juist alleen maar meer enthousiasme moest inzetten om mijn verhaal kracht bij te zetten. Ik voelde dat ik de connectie kwijt raakte. Wat fijn dat deze ‘deep smart’ mij vertelde waardoor dat voor hem kwam! Ondertussen was hij erg enthousiast over het idee een ongebruikelijke werkvorm in te zetten tijdens de bijeenkomst die wij (drie generaties samen) in april organiseren, gaan we doen, leuk!

Join the discussion 2 Comments

  • Jacco schreef:

    Het kan ook met afstemmen te maken hebben. Als je iemand die heel relativerend is enthousiast wil krijgen, moet je eigenlijk eerst in zijn/haar relativerende houding meegaan, net zolang tot de afstemming er is. Wanneer de afstemming er is neem je de ‘leiding’ weer over en ga je enthousiasme opbouwen. Sommige tv presentatoren en ook mensen als dr Phil of Ophrah W. (wat je verder ook mag denken van ze), kunnen dat heel goed.

  • Froukje schreef:

    Heel herkenbaar dit! Loop ik ook vaak tegenaan in mijn werk. Ik heb wel het idee dat het verschilt per persoon trouwens. De een is relativerender of cynischer dan de ander. Maar mijn eigen springerige enthousiasme komt inderdaad ook nogal eens vermoeiend over op de oudere generatie…

Leave a Reply